Så påverkar e-juice kroppen

Den vätska du fyller en e-cigarett med kallas för e-juice, eller ”e-liquid”, som den kallas internationellt. I samband med upphettning förvandlas denna vätska till ånga, vilket betyder att du inte har någon nytta av en e-cigarett om du inte fyller den med e-juice.

Smaksatt vätska i mängder med smaker

E-juice finns i stort sett i varenda smak du kan förställa dig; allt från tobak och kaffe till blåbärsshake, persika och kanelbulle. Du väljer den smak du gillar bäst och fyller på den i e-cigarettens behållare, tänder på och väntar på att juicen ska förångas och avge sin specifika smak och arom. En del av smakerna håller längre än andra och kallas därmed ”all day vape”.

Förutom smakessenser består e-juice (https://www.vapes.se/kategori/e-juice/) av de två huvudingredienserna vegetabiliskt glycerin och propylenglykol – två godkända livsmedelstillsatser som tjänar som fuktighetsbevarare respektive sötningsmedel. Ibland innehåller juicerna även nikotin, vilket är den ingrediens som kanske orsakar mest debatt, både mellan vajpare/ icke vajpare och läkare/ forskare.

Även om majoriteten av alla e-vätskor består av ovanstående huvudkomponenter varierar proportionerna mellan dem. Vilken sammansättning som funkar bäst är högst individuellt, vilket betyder att de flesta behöver prova sig fram innan de hittar rätt. Det i sig kan leda till ett ökat användande av e-juice åtminstone under en period, och innehåller juicerna även nikotin kan det påverka kroppen på ett mindre positivt sätt.

Nikotinets och essensernas påverkan

Även om färdigblandade e-juicer som innehåller nikotin finns i varierande styrka regleras såväl innehåll som utformning och tillverkning genom 2019-års tobakslag samt gemensamma EU-regler. Dessa omfattar bland annat 3-cigaretter, påfyllningsbehållare (flaska innehållande e-juice med nikotin) samt vattenpipor.

När det gäller risker är det oftast nikotin man nämner i samband med kroppspåverkande faktorer. Både Vegetabiliskt Glycerin och Propylenglykol beskrivs som ofarliga att inhalera i förångad form. Vad gäller smakessenser vet man att det finns varianter som orsakat allergiska reaktioner (ex. nötessenser).

De flesta essenser som tillsätts i e-juice tillsätts även i olika godissorter, vilket du kan läsa mer om på https://www.vapes.se/, och vilket innebär att de är godkända för konsumtion. När det gäller så kallat ”rena essenser” (till skillnad från utspädda) är det viktigt att läsa hälsoinformationen och innehållsförteckningen som ska finnas på juiceflaskan.

Varför läsa innehållsförteckningen?

En del e-vätskor innehåller tillsatser som ger en kylande effekt (ofta mentolliknande), medan andra smakar som kolsyrad dryck. Andra vanliga essenser är sötma, syra och bitterhet.

Likt det mesta som ska inhaleras eller förtäras kan olika tillsatser orsaka allergiska reaktioner och/eller framkalla allergier. En alltför stor del av propylenglykol kan till exempel irritera bihålor och framkalla kli i halsen. Personer med nötallergier bör vara extra aktsamma i samband med tillsättning av e-juicer; det skadar aldrig att behandla information som “naturliga ingredienser” med källkritiska ögon. I synnerhet som e-juicer med artificiella smakessenser innebär betydligt lägre risk för framkallning av allergier.

En annan sak att hålla koll på är juicens utgångsdatum, som enligt EU:s gemensamma riktlinjer måste anges på förpackningen. Dock finns det i skrivande stund inga kända bevis som entydigt visar att det är farligt att använda e-juice med utgånget datum i samband med vejping. Samtidigt bör det nämnas att det finns studier som gjorts av Professor Emeritus Stanton Glantz (San Francisco School of Medicine) som visar att e-cigaretter kan vara inkörsporten till att börja med vanliga cigaretter.

farmacevtforbundet