Crossfit – En träningsform för alla

Crossfit är ett styrke- och konditionsprogram som är utformat för att skapa allmän kondition på elitnivå. Det har tillämpats av många eliter, inklusive poliser, militärer, professionella idrottare av alla slag och även vanliga människor som vill gå ner i vikt eller få lite muskler. Den unika aspekten av Crossfit är att programplaneringen varierar mellan varje persons träningspass, vilket gör det möjligt för den enskilde idrottaren att pressas hårdare än vad han eller hon skulle göra på egen hand, men det uppmuntrar honom eller henne också att skala övningarna i enlighet med detta om han eller hon inte kan utföra dem utan hjälp.

Vad är bra med Crossfit?

”Crossfit är unikt eftersom det kan skräddarsys för alla personer på alla nivåer”, säger Cody Waits, en Crossfitter och polis i San Diego. ”Om du är en erfaren idrottare kan du pressa dig själv hårdare. Om du är nybörjare kan Crossfit anpassas efter dina behov.”

Crossfit har också fått erkännande för att öka den allmänna konditionen och välbefinnandet på grund av dess betoning på funktionella rörelser. Detta är övningar som vi utför dagligen utanför gymmet, till exempel att knäböja för att plocka upp något från marken eller att gå uppför en trappa. Funktionella rörelser hjälper till att förbättra vårt dagliga liv genom att göra oss starkare, smidigare och bättre koordinerade.

”Crossfit är det enda träningsprogram som jag någonsin har deltagit i och som verkligen har gjort mig bättre på allting”, säger Kasey Reinhardt, en Crossfitter och legitimerad sjuksköterska i San Diego. ”Det har hjälpt mig att gå ner i vikt, öka mina muskler och bli mer flexibel. Och eftersom träningarna ständigt är varierande blir jag aldrig uttråkad.”

Vad är Crossfit för träning?

Crossfit är ett högintensivt träningspass där man använder delar av olympisk tyngdlyftning, gymnastik, plyometri, calisthenics och andra övningar. Varje klass varierar i längd men varar ungefär en timme, under vilken eleverna guidas av en instruktör genom träningspassen. Träningarna ändras under året för att ge variation åt återkommande medlemmar samtidigt som de får nya utmaningar.

Även om Crossfit är känt för att vara intensivt är det anpassningsbart till varje persons behov. Om du inte är redo för några av de mer avancerade rörelserna kommer din tränare att skala ner ditt träningspass så att du kan arbeta med att förbättra vissa aspekter av din kondition utan att kompromissa med korrekt form eller säkerhet. På så sätt fortsätter du att bli bättre även om du inte kan göra allting på en gång. Några exempel exempel på minskningar är att utföra squat med kroppsvikt i stället för power clean, eller att utföra strikta pullups när du ännu inte kan göra kipping pullups.

Säker och effektiv gruppträning

Gemenskapsaspekten är en annan viktig del av Crossfit. Gymmet blir som din andra familj. Alla motiverar varandra att fortsätta även när det verkar omöjligt, och tränaren hjälper dig att guida dig på vägen om du har svårigheter med vissa rörelser. Om du är osäker på hur du ska utföra en övning eller ett lyft på rätt sätt kommer din tränare att vakta dig medan du arbetar i din egen takt tills du lär dig den rätta formen.

Crossfit-träning är för alla

Det finns en del vanliga missuppfattningar om vilken typ av person som Crossfits. ”Jag brukade tro att Crossfit bara var för extrema idrottare eller kroppsbyggare”, säger Margarita Cisneros, CrossFitter och hemmamamma i San Diego. ”Men jag har lärt mig att det är för alla som vill vara vältränade och friska. Det spelar ingen roll vilken ålder, storlek eller konditionsnivå du har.”

Crossfitters kommer från alla samhällsskikt och varierar i åldrarna från 18 till 70+. Du behöver inte ens vara i bra form när du börjar – många börjar Crossfit genom att trappa ner intensiteten i träningspassen tills de kan genomföra dem med rätt form. Och eftersom det finns modifieringar för varje rörelse kan du fortsätta att utvecklas i din egen takt utan att känna dig skrämd.

Om du är intresserad av att prova på Crossfit, se till att hitta en välrenommerad gym med certifierade tränare. Många gym erbjuder gratis provlektioner så att du kan se om det passar dig. Och kom ihåg att alltid sätta din säkerhet först – om en övning är för svår eller om du känner att du inte är redo för det, minska eller be om hjälp. Med Crossfit är himlen gränsen!

farmacevtforbundet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *